Säker el på semestern
För en säker och trivsam vistelse på vår camping är elsäkerheten av största vikt. Det är därför av största vikt att alla följer de instruktioner som föreligger. Finns det oklarheter finns alltid anställda på plats att fråga. Det är upp till såväl anställda som campinggäster att hålla uppsikt på elsäkerheten.
Genom fortlöpande kontroll av anläggningen och den elektriska utrustning som står till gästernas förfogande uppfyller vi kraven i gällande bestämmelser. Syftet med fortlöpande kontroll är att fel och brister på anläggningen ska upptäckas och åtgärdas så fort som möjligt.
När du reser bort under semestern använder du kanske elprodukter, som annars inte används så ofta. Här får du några tips och goda råd om vad du behöver tänka på!
Campingen
Ska du åka och campa? Elinstallationer i husvagnar och husbilar är extra utsatta eftersom de utsätts för vibrationer och skakningar under bilfärden. Som campinggäst är du därför skyldig att se till att din husvagn/husbil, anslutningskablar och anslutna elektriska utrustningar är så utförda och hålls i sådant skick att de är säkra att använda.
Kontrollera också om campingplatsens uttag för anslutning av husvagn och husbil skyddas av en jordfelsbrytare. Prova att den löser ut genom att trycka på testknappen innan du använder uttaget.
Tänk också på att alla elprodukter inte är avsedda för att användas i utomhusmiljö. Om du vill använda en elektrisk produkt för inomhusbruk i ett tält eller förtält måste utrymmet motsvara inomhusmiljö.
Samtliga kablar och anslutningsdon skall vara 3 polig och CEE-märkta. Godkända kablar hittar du i fackhandeln.
Elbilsladdning är endast tillåtet på ladd-stationen vid receptionen
Anläggningens elsystem är inte dimensionerat för att klara elbilsladdning. Det är således absolut förbjudet att ladda sin elbil på campingområdet – detta gäller såväl elstolpar som andra uttag i t ex servicebyggnader.
Vanliga frågor och svar om el på camping
- Kan man använda sig av en kabelvinda med en anslutningskabel/adapterkabel i var ände?
Nej, kabelvindan har inte godkända blå kontakter, den klassas som en icke godkänd förlängning, dessutom finns risk för överhettning om den inte är utrullad.
- Hur ser man att kabeln är godkänd?
Dels har den blå kontakter som är märkta CEE, dels har själva kabeln en märkning där det står HO7RN-F och 3G2.5mm2.
- Får jag ha apparater som drivs med 230V, till exempel ett kylskåp, i förtältet?
Ja, om det är märkt med en droppe, symbolen som visar att i detta fall kylskåpet är godkänt för att användas i fuktig miljö. Det finns sådana men de är dyra, ett vanligt kylskåp avsett för att monteras och användas inomhus får du inte ha i förtältet. Ett förtält klassas som ”fuktig miljö”.
- Vem är ansvarig om en el-relaterad olycka inträffar?
Den som äger fordonet och kablarna är ansvarig för utrustningen, att den är godkänd och att den hanteras korrekt.
- Min husvagn har en jordfelsbrytare, räcker inte det för att jag skall känna mig trygg?
Nej, den skyddar det som finns inne i vagnen, inte kabeln till vagnen. Glöm inte att kontrollera jordfelsbrytaren regelbundet, minst ett par gånger per säsong. Den kan fastna och inte lösa ut fort nog.
Stugbyn
Att hyra en stuga vid havet är populärt på sommaren. Även om elolyckor och bränder känns långt borta är det viktigt att du kontrollerar elsäkerheten i stugan. Om du reser med små barn bör du till exempel kolla att det finns petskydd i vägguttagen. Kontrollera också att alla sladdar, stickkontakter, strömbrytare och vägguttag är hela och sitter fast ordentligt.
Har du hyrt en relativt nybyggd stuga är jordfelsbrytare ett krav. I äldre stugor som saknar jordfelsbrytare kan du i stället använda en egen portabel jordfelsbrytare. Testa om jordfelsbrytaren fungerar genom att trycka på testknappen, då ska strömmen i stugan brytas.
Elbilsladdning är endast tillåtet på ladd-stationen vid receptionen
Anläggningens elsystem är inte dimensionerat för att klara elbilsladdning. Det är således absolut förbjudet att ladda sin elbil på anläggningen – detta gäller såväl vid stugan som andra uttag i t ex servicebyggnader.
Andra tips och råd
Kontrollera att det finns minst en brandvarnare och att den fungerar.
Kontrollera att det finns en brandsläckare, brandfilt och första hjälpen-låda i närheten där du bor.
Vill du värma upp sängen med en värmefilt? Var noga med att slå av den innan du lägger dig för kvällen. Värmefilten ska inte vara på under natten när du sover.
Brandrisken är också stor om du torkar kläder på element, häng därför aldrig kläder på tork över eluppvärmda element.
Anslut heller aldrig produkter som används utomhus till ojordade uttag inomhus.